Indahnya Bahasa Kelantan

Perbendaharaan Kata

Bokbong – spesis musang
Ttuyup – pepatung
Pok Kor – spesis mengkarung
Ike Kkhonge – ikan cencaru
Gelenyar,Gletah -mengenyam, getik
Saksoba = Absorber
Supik Gelenyar/supik rhokrhak – plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab “tuffah” = epal)
Mokte = rambutan
Kuk/kok = sekeh
Njja/nenjja = tendang
Tak cakno = x hirau
Nyaknyo/nayo = kesian
Bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `G’ means sabdu))
Debe = berani gilerr
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang / throw out
Rhukah = panjat
Ghohok = susah, payah
Hungga = lari (bkn hungga bungga ekk)
Cuwoh = curah
Getek/etek = juga
Tepoh = langgar
Tubik = keluar
Siak duk gghobar = Jangan risau.. Don’t worry, be happy!!!
Idak kow = cuma
Wak ggoghiI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.
Dekpong gak eh = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth
Belengas = melekit
Klikpah klikpah = terpinga pinga
Nyelo = tingkap
Grobok = almari
Pitih = duit
Kupit = kedekut
Kkatok = Pukul

Murih/du’a = marah
Gaga = Raba
Pecek = Picit
Tok De = Tak sempat
Derah = laju/cepat
Je’ruk = basah
Congek = Angkat (bhgn depan)
Kocok = Goncang
Sedaq = Sedap
Agah = Sombong
Timbuk = Pukul
Ttumah = Menunggu sesuatu sehingga selesai.
sekeleng = duit siling

Kelantan + English = ??

Pozek = deposit
Rizat = result / reserved
Nneja = manager
Istek = estate
Suwih = switch
Merket = market
dan etc…….. =)

Penguat Kata-kata dalam bahasa Kelantan


Manis LLETING
Masin PPEGHAK
Pahit LLEPE
Mase PPUGHIK
Tawar EBER
Putih SSUEH
Hite LLEGE
Biru NNEHE
Kenye BBONYAH
Comel LLOTE
Gemok DDEBOK
Busuk BANGA
Hapok KOHONG


Bunga Bahasa
*dalam loghat kelantan ada beberapa bunga yg unik dan menarik,antaranya :-

YAK = opocot / oops!!
DEH? = lebih kurang “OK??”  akhir kata utk mencapai persetujuan or mintak izin..
GAK = lebih kurang “habis tu..” atau “so?’
PAH? =  lebih kurang sama maksud dgn “GAK” / “lepas tuh”
HO bunyi bersabdu sikit = “ya lah /yup/yes
DOK / DOCK = lebih kurang “bukan?” / “betul tak?” or “isn’t it?”

dan banyak lagi bunga-bunga dalam bahasa kelantan

Perkataan dalam loghat kelantan yang di anggap tak manis di dengar di tempat lain,antaranya :-


CEBOCK : “cedok” selalunya utk cecair,mencedok air.. Ada tempat sebelah pantai Barat membawa maksud ” ISTINJA”

PPATAK : membawa maksud “paling bawah” (ppatak periuk). Mencarut bagi sesetengah tempat

KOTER : kelapa tua yang kering tak berair “nyo koter” . setengah tempat di anggap mencarut

TTINO :kata nama utk perempuan tapi bila sebut BETINA ramai yang marah..

dan banyak lagi utk di senaraikn =)

Kebanyakn Perkataan berakhir dgn “an”.”am”.”ang” di  kelatan di ganti dgn “e” (bukan semua perkataan)

CTH:

Jangan = jange
Lengan = lenge
Geran = gere
Pisang = pise
Malam = male

Dalam Loghat Kelatan,Peranan “SABDU”  penting dan memainkn peranan,
CTH

Tanpa sabdu  —–> ber-Sabdu
MAKAN KANTIN – MAKE KKETENG (makan di kantin)
TAK PAKAI – TOK PPAKA (tak berguna)

Bunga Makan Kambing – Bunge Makee’ KKAMBING (bunga di makan kambing)

Perkataan yg hampir same bunyi but berlainan maksud,bergantung pada ayat yg di guna
CTH


KECEK(tipu/menipu) = KKECEK (bercakap)
SANGKUT(gantung) = SSAKUT (hajat tak kesampaian)
Katok(katak) = KKATOK (pukul)

Bereh Belako dok nie??heheh

OK,Kita Belajar Bercakap plak

KITA MULA DENGAN ASAS DULU:

SAYA: kawe, ambo, kito

AWAK: demo, awe (untuk lelaki),che mek (untuk perempuan), awok

SEGERA: slalu (sla looh)

SEMALAM: kemaghin (ke ma ghin) (yesterday)

MALAM TADI: semale (se ma ley)

ABANG: abe (aa bae)

KAKAK: che kak, kak

IKAN: ike (ee kae); ike todok (ikan todak)

AYAM: aye (aa yae); contoh: aye katik, aye seghamo (serama)

JAMBATAN: ghetok (ghe tok – gertak)); contoh: ghetok Sute Yahyo (Jambatan Sultan Yahya)

MAKAN: make (maa kae)

DATANG: maghi (maa ghi)

ROJAK: colek (collek)

SATU: so (macam sos tapi buang s kat belakang jadi so)


** itu ja setakat nie..ada salah silap..mohon maaf =)
sayangi la bahasa kita….gomo sek kito..

Sumber: Kongsi Rasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *